Leer stap voor stap boeiende verhalen en romans schrijven

Een schrijfopleiding van negen maanden waarin je alles leert over de structuur en samenhang van een verhaal. Over het doel van je protagonist, het ontwikkelen van personages, het beheersen van spanningsbogen en nog veel meer.

Herken je dit?

 • 'Het lukt me maar niet mijn pen op papier te zetten. De verhalen zitten in mijn hoofd, maar ik krijg ze niet opgeschreven.'
 • 'Ik wil graag verhalen schrijven, maar ik ben bang dat ik niet genoeg fantasie heb. Mijn verhalen zullen vast saai zijn.'
 • 'Iedere keer ben ik van plan om te gaan schrijven, maar dan komt er weer wat tussen. Ik denk eigenlijk ook dat ik het niet kan.'
 • 'Als ik maar zou weten hoe ik moest beginnen, dan zou ik wel gaan schrijven. Maar ik loop gewoon vast zodra ik het probeer. En dan heb ik weer een half verhaal liggen.'
 • 'Ik zou er graag voor gaan zitten. Als ik maar tijd had, dan weet ik zeker dat ik heel veel plezier zou hebben in schrijven, want ik blijf er steeds naar verlangen.'
 • 'Mijn spelling is niet zo goed, daarom durf ik niet aan schrijven te beginnen.'

Er is iemand die jou begrijpt en dat ben ik

Want al die kreten die hierboven staan, zijn van mij!

De angst om niet goed genoeg te zijn.
Het gevoel van tekortschieten.
Geloven dat ieder ander meer talent heeft dan ik.
Wegkruipen in een hoekje en niet durven.

Het heeft jaren geduurd voordat ik naar buiten durfde te treden met mijn talenten.

Nu wil ik je graag helpen en dat kan ik, want ik ben je voor gegaan.

Ik heb veel kennis vergaard. Inmiddels kan ik niet alleen verhalen schrijven, maar ook mijn tekst weer vlot trekken als die vastloopt.

Ik geloof dat ieder mens uniek is, en ieder zijn eigen verhalen meedraagt. En als je verlangt naar schrijven, wil dat zeggen dat schrijven jouw manier is om te je uiten.

Als jij verlangt naar schrijven, is er iets in jou dat gehoord wil worden.

Ik geloof dat het belangrijk is, dat dat iets gehoord wordt.

Ik geloof dat ieder mens uniek is, en ieder haar eigen verhalen meedraagt. En als je verlangt naar schrijven, wil dat zeggen dat schrijven jouw manier is om te je uiten.

Ik geloof in jou. Ik wil je heel graag helpen om je schrijftalent te ontwikkelen, je verhalen op papier te krijgen en de wereld in te brengen.

Daarom heb ik de schrijfopleiding ontwikkeld die ik vijfentwintig jaar geleden zelf nodig had

Weet je dat er heel veel mensen zijn die verlangen naar schrijven en met dat verlangen weinig of niets doen?

Weet je dat zij soms cursussen of trainingen gevolgd hebben, maar dat zij toch niet tot schrijven komen? Omdat ze nog steeds te weinig handvatten hebben, of teveel vragen, of teveel blokkades.

Dat vind ik zó jammer. Want als je verlangt naar schrijven, word je blij als je je pen op papier zet.

Voor jou heb ik deze oplossing bedacht
een schrijfopleiding van negen maanden:

Leer stap voor stap boeiende verhalen en romans schrijven

 

Je leest het goed: een schrijfopleiding van negen maanden, want schrijven leer je niet in een paar weken. Als schrijfster en als schrijfdocente weet ik dat je twee zaken nodig hebt om verhalen te leren schrijven:

 • Schrijftechniek
 • Verhaalstructuur

Daarom is voor beide onderwerpen tijdens de opleiding uitgebreid aandacht. Na dit traject weet je alles over de structuur van een verhaal en na afloop heb je alle basistechnieken letterlijk in je vingers.

Na deze negen maanden ben klaar om verhalen en romans te gaan schrijven. Op voorwaarde dat jij de lessen volgt, de oefeningen doet, de opdrachten uitvoert. Jouw resultaten bepalen mijn succes. Daarom zal ik je voortdurend stimuleren en uitdagen. Het is belangrijk dat er alleen gemotiveerde deelnemers meedoen.


Jij wilt leren hoe je boeiende verhalen schrijft, zodat je hierna vol vertrouwen je pen op papier zet!

 

Na deze schrijfopleiding heb je:

 

* heel veel schrijftechniek geleerd

Niet alleen theorie: je hebt zoveel oefeningen gemaakt, dat die technieken in je vingers zitten. Daar profiteer je je hele schrijfleven van.

* een duidelijk beeld van de structuur van een verhaal

'Zomaar wat doen' is verleden tijd. Voortaan ga jij heel doelgericht te werk, op weg naar een voltooid verhaal.

* je creativiteit geopend

Tijdens deze negen maanden krijg je voortdurend manieren aangereikt om je creativiteit te stimuleren. Daardoor hoef je je hierna nooit meer af te vragen 'waar je nu eens over zult schrijven'. Ik beloof jou dat je ideeënbron zal overborrelen.

* geleerd om op een goede manier feedback te geven én ontvangen

Het liefst wil ik alleen maar pluimen uitdelen. Maar je leert vooral mijn aanwijzingen. Die geef ik met respect. Respect voor jou als schrijver en respect voor je verhaal.

* geleerd om teksten te analyseren en zwakke plekken te ontdekken en te benoemen

Je kunt objectiever naar je eigen teksten kijken. Dat leer je doordat je wordt uitgenodigd om feedback te geven op teksten van anderen.

* met buddy’s gewerkt en heel veel schrijfkilometers gemaakt

Online leren biedt heel nieuwe mogelijkheden. Mijn lessen komen als videofilmpjes die je keer op keer kunt bekijken. Zo ben ik 24/7 beschikbaar voor jou.

* heb je een reis met jezelf gemaakt

Want dat is wat schrijven is: een magische reis door onontdekte gebieden. Je zult versteld staan van de rijkdom aan beelden en ideeën die je bij je draagt.

* heb je bewezen dat je kunt schrijven

Dat niet alleen. Na negen maanden kun je keer op keer verhalen en romans schrijven, op basis van de theorie die je je eigen gemaakt hebt.

Zoals mijn cursiste Ineke d'Achard van Enschut.

Zij volgde in het najaar van 2014 mijn schrijfcursus Het Verhaal Begin|Midden|Eind. Tijdens die bijeenkomsten leerde zij vooral de structuur van een verhaal kennen.

Ineke verwerkte de feedback, ze zocht een illustrator en ze liet haar verhaal inbinden. Met Kerstmis verraste zij familie en vrienden met dit kerstsprookje.

Ineke ontving heel veel enthousiaste reacties!

Wie ben ik?

Mijn naam is Marjon Sarneel en ik help mensen die verlangen naar schrijven om daadwerkelijk hun pen op papier te zetten.

Sinds begin jaren negentig volg ik cursussen, trainingen en workshops om het schrijversvak te leren. In 2006 studeerde ik af aan Schrijversvakschool Amsterdam in de richting Proza, onder leiding van Thomas Roosenboom.

Met mijn romandebuut Maidentrip won ik de PZC publieksprijs en ik ontving een nominatie van Hogeschool van Amsterdam voor Beste Debutant van het Jaar. Op dit moment werk ik aan een roman die speelt op de ijzergieterij van mijn grootvader.

Sinds 1999 ontwikkel en geef ik schrijftrainingen en –cursussen in Zeeland.

Ik heb mijn Online Schrijfschool opgericht omdat het mijn passie is jou te helpen in contact te komen met jouw innerlijke stem, je schrijftalent en je fascinaties.

Doe je ogen even dicht en stel je voor

Je hebt een verhaalidee en je weet PRECIES hoe je te werk moet gaan om dat verhaal op papier te krijgen.

Zie het voor je: je gaat gericht aan de slag. Je weet hoe je materiaal moet verzamelen, hoe je personages ontwikkelt, wat je protagonist nodig heeft, hoe je spanning opvoert.
Kortom, je weet hoe je een verhaal schrijft: van het begin tot en met het einde.

Hoe zou het voelen als:

 • jij na deze negen maanden je pen op papier zet om verhalen of romans te schrijven.
 • als je na deze schrijfopleiding doelgericht schrijft, omdat je precies weet wat je doet?
 • als je na het volgen van mijn lessen niet meer halverwege zou vastlopen omdat jij dan de structuur van een verhaal kent?
 • als jij straks precies die schrijftechnieken in je vingers had die je voor iedere schrijffase nodig hebt?
 • als jij op ieder moment kon putten uit je eigen creatieve bronnen en wist dat die onuitputtelijk waren?

Het hoeft niet bij dromen te blijven

 

Stel je voor dat je er niet alleen voor stond.
Maar dat er iemand was die je alles aanreikt wat je nodig hebt.
En dat die iemand tijdens dat hele schrijfproces je hand vasthield.

Zou het dan lukken om een verhaal te schrijven? JA

Zou je daar blij van worden? JA

Zou je daar veel van leren? JA

Zou er nog steeds wat te leren overblijven? Ja

Zou je vol vertrouwen verdergaan met schrijven? JA

Zou je trots zijn? JA

Zou je iets geleerd hebben over jezelf? JA

Zou je je goed voelen over jezelf? JA

Dit is mijn systeem

Je krijgt negen maanden lang op de eerste maandag van de maand toegang tot de nieuwe module. Vanaf dat moment kun je bij vier weken lesstof, zodat je de maand zelf kunt indelen.

De modules komen beschikbaar in een online leeromgeving waar je dag en nacht (sommigen schrijven immers 's nachts) kunt inloggen.

Tijdens de derde week van iedere module is er een online bijeenkomst met alle deelnemers in het virtuele klaslokaal.

Dat virtuele klaslokaal is een essentieel onderdeel van de training. Ik ga ervan uit dat iedereen in de derde week tijd heeft gehad om met de lesstof van die maand aan de gang te gaan. In het virtuele klaslokaal is volop ruimte voor uitwisseling, aanvulling en vragen. De tijdstippen van deze bijeenkomsten worden aan het begin van de training bekend gemaakt en bovendien komen er opnames van beschikbaar, zodat je alles kunt terugluisteren.

Je kijkt, je luistert, je oefent.
Je leert, je begrijpt, je krijgt inzicht
Je schrijft, verbetert, en je wordt heel blij!

Dit hoort er ook bij:

* Deze schrijfopleiding doorlopen we als groep. Het stimuleert iedereen om aan de slag te gaan en zich aan de afspraken te houden.

* De slogan is: samen leer je sneller!

* Je werkt geregeld samen met een buddy

* Je wisselt ook van buddy, omdat je van iedereen iets anders kunt leren

* Er is een besloten Facebookgroep waar je, als je wilt, dagelijks zaken kunt uitwisselen met je medecursisten

* Aan het eind van iedere week staat een schrijfopdracht

* Aan het eind van iedere module staat een huiswerkopdracht. Die stuur je op naar mij en ik geef daar feedback op. Zo zie ik je voortgang en kan ik je goed begeleiden in je ontwikkeling als schrijver.

Dit zijn de prijzen en mogelijkheden

van de negen maanden schrijfopleiding

 

Leer stap voor stap boeiende verhalen en romans schrijven

Training - Normaal€ 997,-

Totaal VIP-pakket€1997,-
Normaal termijnen12 x € 97,-

VIP in termijnen12 x € 197,-

Vip-pakket voor maximaal 3 personen

Als je de lessen in mijn programma volgt, de oefeningen doet en voldoende tijd neemt om te schrijven, dan heb je aan het eind een zelfgeschreven verhaal. Dan heb je heel veel schrijftechniek gekregen en alles geleerd over structuur. Dat beloof ik je.

 

Omdat er altijd mensen zijn die méér willen halen uit hun inspanningen, bied ik ook een VIP-pakket aan. Daarin krijg je méér persoonlijke begeleiding. Meer feedback op je schrijfstijl. Meer coaching op je plot. Waardoor je een grote sprong maakt in de ontwikkeling van je talent.

Als Vipper krijg je:

 • Iedere maand een verdiepingsschrijfopdracht. Dat is een extra huiswerkopdracht waarop je uitgebreid door mij gecoacht wordt.
 • Heldere feedback op je schrijfstijl.
 • Inzicht in je valkuilen, blinde vlekken en 'maniertjes'.
 • Je krijgt extra coaching krijgt op de ontwikkeling van je plot en je verhaal als geheel.
 • 5 maal 30 minuten Skype-overleg op momenten waarop jij dat nodig hebt. (Jij geeft het moment aan, ik kijk in mijn agenda.)
 • Onbeperkt vragen stellen via een speciaal e-mailadres
 • Na afloop van het traject ontvang je een rapport over jouw persoonlijke sterke kanten, valkuilen, aandachtspunten en aanbevelingen.
 • Afhankelijk van je niveau of wens: contact met een uitgever. Uitgeefgarantie hoort daar niet bij.

Dit zijn de modules

 • MODULE 1 Leven en werken als een schrijver, waarin je leert hoe je 24 uur per dag schrijver bent.
 • Module 2 Je leert hoe je je verhaal opschrijft: eenvoudige grammatica, dialoog en uitleg over alinea's en witregels.
 • MODULE 3 Je krijgt zicht op de structuur van en de ontwikkeling binnen een verhaal.
 • MODULE 4 Je krijgt uitgebreid uitleg over het Begin van een verhaal. Waar moet je op letten, hoe zet je een verhaal in gang?
 • MODULE 5 Hier verdiep je je kennis van het Begin. Centraal staat de overgang naar het Midden.
 • MODULE 6 Theorie en schrijfopdrachten over het Midden van het verhaal: de plek waar veel schrijvers vastlopen..
 • MODULE 7 Hier verdiep je je kennis van het Midden. Met theorie en veel mogelijkheden om te oefenen
 • MODULE 8 Theorie en schrijfopdrachten gericht op het Einde van het verhaal.
 • MODULE 9 Verdieping van het Einde en de mogelijkheid om een verhaal te schrijven met alle kennis die je hebt opgedaan.
Training - Normaal€ 997,-

Totaal VIP-pakket€1997,-
Normaal termijnen12 x € 97,-

VIP in termijnen12 x € 197,-

Testimonials

Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga, Semper Scribo Tekst en redactiebureau

Met haar positieve feedback stimuleert Marjon tot schrijven, maar ze durft ook de nodige kritiek te uiten waardoor je je schrijftechniek kunt ontwikkelen. En dat doet ze altijd respectvol.

Koos Oggel Koos Oggel

Ik had al veel schrijfervaring toen ik bij Marjon Sarneel kwam, maar van haar leerde ik hoe ik contact moet maken met de taal. Hoe ik een onderwerp kan uitwerken en hoe ik een verhaallijn moet opbouwen. Maar dat niet alleen: ik leerde mijn gevoelens, ervaringen en emoties beter uitdrukken op papier.

Antoinet Wisse Antoinet Wisse, Oranje Oven

Marjon geeft kundig, bezielend en hartverwarmend leiding aan haar schrijfcursussen. Zij inspireert mij enorm en haalt het beste in mij boven.

Lya Kaptijn Lya Kaptijn

 heb een nieuwe hobby ontdekt. Het schrijven van woorden, het aaneenrijgen van zinnen, nooit geweten dat dit zoveel vreugde oplevert. Jammer dat er een einde aan een cursus komt. Op een professionele en zeer prettige wijze gaf Marjon ons adviezen, commentaar.

Ria Barendswaard Ria Barendswaard

Marjon begeleidt je met veel persoonlijke aandacht en zinvolle aanwijzingen. Iedereen die wel eens gedacht heeft om met schrijven te beginnen, zou ik aanraden:"DOEN" , bij Marjon. Ik durf nu verhalen te schrijven en weet ook dat ik het kan.

Jaap Boekhout Jaap Boekhout

Marjon geeft op een ontspannende manier les. Zij laat haar leerlingen in hun waarde, ook al zijn de resultaten niet altijd even geweldig. Marjon schroomt niet om op een nette manier te wijzen op verbeterpunten. Zij draagt graag haar eigen kennis over aan anderen.

Leonsa Sarneel-Antheunis Leonsa Sarneel-Antheunis

Het was een geestelijke verrijking. Sluimerende talenten werden wakker geschud. Het zelfvertrouwen bloeide op door de positieve benadering van Marjon én van de mede-cursisten.

Jan van Rijthoven Jan van Rijthoven

Eerst schreef ik gedichten, theaterstukken, cabaretteksten en korte verhalen, maar om een goede roman te kunnen schrijven had ik meer nodig. Daarom vroeg ik Marjon Sarneel, die mij leerde hoe ik een verhaal moet opbouwen en alles over perspectief. Ze leerde mij schrijven in het hier en nu en de hoofdpersonages te tonen in de actie. Toen ik alles onder de knie kreeg begon het ineens een geweldige roman te worden. Ik ervaar het als een voorrecht om met Marjon te mogen werken!

Rob Slijpen Rob Slijpen, Ondernemen met een lach

Ik leerde Marjon’s kracht en directheid kennen tijdens haar online schrijftraining. Daardoor heb ik ontdekt dat ik kan schrijven en dat ik het leuk vind!

Dineke Krijger Dineke Krijger

Een cursus bij Marjon, ik wou dat dat elke week wel kon. Het is uitdagend, het is ontspannend!

Aad Vlag Aad Vlag

Ik ben niet zo cursus-achtig. Mijn creativiteit is mijn beste instrument en ik vreesde dat het volgen van cursussen met regeltjes daar afbreuk aan zou doen. Dat bleek geheel onterecht te zijn. In een prettige sfeer vond ik bij Marjon een goede mix van techniek en stimulatie waarbij ze mijn creatieve inbreng niet alleen respecteerde, maar ook centraal stelde.

Vragen en antwoorden:

Leer stap voor stap boeiende verhalen en romans schrijven

 • q-iconIk heb nog nooit een verhaal geschreven. Is deze training dan wel iets voor mij?

  Het feit dat je hier bent en dit leest, betekent dat je wilt schrijven. Dat verlangen is er niet zomaar. Wees blij dat je het nu serieus neemt.

 • q-iconNegen maanden is wel lang. Kan het niet sneller?

  Nee, het kan niet sneller. Sterker nog, na negen maanden is er nog steeds veel te leren. Mijn training geeft je een gedegen basis om verhalen te schrijven. Schrijven kost tijd. Leren schrijven eveneens.

 • q-iconIk wil wel schrijven, maar ik weet geen onderwerp. Heeft het dan wel zin om mee te doen?

  Jazeker. Ik besteed veel aandacht aan het openen van je creativiteit, het vinden van onderwerpen en het uitwerken daarvan. Dus je kunt je gerust inschrijven.

 • q-iconIk heb al eens een schriftelijke schrijfcursus gedaan, maar daarmee ben ik halverwege gestopt. Denk je dat ik dit wel afmaak?

  Dat kan ik je niet garanderen, want dat ligt in de eerste plaats aan jouw inzet. Maar een online schrijfopleiding heeft als voordeel dat er verschillende werkvormen zijn. Die afwisseling maakt het gemakkelijker om het vol te houden. Bovendien zijn er steeds contactmomenten en heb je een medecursist als buddy.  

 • q-iconIk ben bang dat ik een soort standaard verhaal leer schrijven. Dat is toch niet creatief?

  Je leert verhaalstructuur. Die kennis heb je nodig om een goed verhaal te kunnen schrijven. Een architect leert over fundamenten, verdiepingen en het toepassen van materialen. Dat wil niet zeggen dat huizen van architecten van die opleiding op elkaar lijken. Het zijn wel allemaal huizen die voldoen aan de basisvoorwaarden.

 • q-iconMoet ik het helemaal alleen doen?

  Nee, je krijgt toegang tot een besloten Facebookgroep voor deelnemers aan deze cursus. Het is de bedoeling dat iedereen elkaar helpt. Je kunt daar ook vragen stellen. En ik kijk ook mee.

 • q-iconIk heb geen Facebook-account. Kan ik dan wel meedoen?

  Om naar die besloten Facebookgroep te kunnen heb je een eigen Facebook account nodig. Dat is zó aangemaakt, en daar help ik je mee.

 • q-iconKrijg ik al het cursusmateriaal in één keer?

  Nee, je krijgt iedere maand een module met lesstof voor vier weken.

 • q-iconKan ik de huiswerkopdrachten insturen wanneer ik wil?

  Nee, dat kan niet. Je hebt een bepaalde tijd om een opdracht insturen. Daarna begint de volgende module en gaan we verder. Uit ervaring weet ik dat deadlines je aan het schrijven zullen zetten.

 • q-iconAls de training voorbij is, ben ik de lessen dan kwijt?

  Nee. Je kunt altijd terug naar Online Schrijfschool Marjon Sarneel. Jouw wachtwoord en inlogcode zijn de sleutel van de voordeur. Daarmee kun je de cursussen en trainingen die jij hebt gevolgd inkijken, de video’s afspelen, de oefeningen opnieuw doen.

 • q-iconIk denk niet dat ik tijd genoeg heb om dit te doen

  Hoe herkenbaar. Tijdens deze training help ik je voortdurend om gemotiveerd te blijven. Je buddy-overleg en de contacten in de Facebookgroep helpen daar enorm bij. En tijd is ook een kwestie van keuzes maken: wanneer kies jij voor jezelf?

 • q-icon*Kan ik in termijnen betalen?

  Ja, je kunt in termijnen betalen. Dan is het iets duurder.

 • q-iconKan ik mijn verhalen door Online Schrijfschool Marjon Sarneel laten redigeren?

  Ja, dat kan. Daar hanteren wij aparte tarieven voor. Die zijn afhankelijk van de lengte van het verhaal en van de hoeveelheid tijd die eraan besteed moet worden.

  Na het redigeren zijn alle spel- en tikfouten uit de tekst en staan de leestekens op de juiste plaats.

  Daarvoor kun je contact opnemen via info@marjonsarneel.nl